ong1 200x139 Asociatia SamuSocial din Romania

Ajuta! Doneaza 2% din impozit pentru ONG-uri!

Samusocial din Romania este singura organizatie neguvernamentala din Bucuresti care ofera ajutor celor aproximativ 5.000 de persoane adulte fara adapost din Capitala. Asociatia a preluat si dezvoltat un proiect initiat pentru persoanele adulte fara adapost din 1998 de catre organizatia Medici Fara Frontiere-Belgia, precum si personalul care lucra in acest proiect. 

Samusocial din Romania vine in intampinarea  persoanelor celor mai desocializate care au fost reduse la stadiul de simpla supravietuire, caci au devenit “victime” care nu mai pot si nici nu mai stiu cum sa beneficieze de ajutoarele de drept comun.

Proiectele noastre

Echipele mobile de ajutor pluri-disciplinare strabat orasul timp de 5 nopti si 5 zile pe saptamana pentru a ajuta persoanele aflate in situatie de mare excludere ce traiesc pe strazile din Bucuresti.

Echipa Mobila Psihiatrica  

In zilele de luni si marti intre orele 18.00 si 24.00, Echipa Mobila Psihiatrica circula pe strazile din Bucuresti in cautarea beneficiarilor care au nevoie de consultatii si tratament pentru bolile de care acestia sufera. In functie de diagnostic, medicul psihiatru le administreaza medicamentele de care au nevoie. Fiecare caz este monitorizat periodic. Asistentul social ofera servicii de consiliere sociala. Pentru cazurile ce prezinta tulburari grave, acestea sunt referite institutiilor specializate pentru asistenta specializata si tinerea sub monitorizare medicala permanenta a pacientului pentru o perioada de maxim 2 saptamani.

Echipa mobila de Zi

Are drept scop identificarea noilor cazuri de adulti ai strazii, monitorizarea celor deja existente, si oferirea de asistenta sociala si medicala chiar in strada. 

Cu aceeasi structura organizationala precum a celorlalte echipe mobile – un medic, un asistent social si un sofer – Echipa Mobila de Zi este activa in zilele de luni si joi, intre orele 09.00 si 17.00. Aceasta ofera persoanelor adulte fara adapost servicii medicale, in caz de nevoie, informare/consiliere sociala, precum si insotirea beneficiarilor la institutiile publice si private cu scopul de a intermedia obtinerea actelor de identitate, a ajutorului social, cantinei sociale sau obtinerea unui loc de munca. Cei care solicita ajutorul echipei sunt insotiti la institutiile medicale pentru controale de specialitate, pentru internari sau chiar interventii chirurgicale. De cele mai multe ori, organizatia suporta cheltuielile interventiilor.

Conform legislatiei, orice persoana care nu a mai realizat nici un venit in ultimele 6 luni, nu mai poate beneficia de asistenta medicala gratuita, in baza asigurarii medicale. In cazurile de obtinere a unui loc de munca, a pensiei medicale, de limita de varsta, asistentul social are rolul de a monitoriza aceste cazuri pentru o perioada de 6 luni dupa ce beneficiarul s-a stabilizat.

Echipa Mobila de Noapte

Cu un program de functionare in zilele de miercuri, joi si vineri, de la ora 18.00 pana la miezul noptii, Echipa
Mobila are scopul de a identifica noi persoane ajunse in strada. Pentru ca in acest interval orar institutiile cu program destinat publicului sunt inchise, astfel incat nu mai pot fi eliberate acte de identitate sau alte documente necesare, rolul echipei este de a cauta pe strazile din Bucuresti adulti parasiti de familii sau prieteni, care sunt nevoiti sa traiasca in strada.

Pentru acestia, echipa le ofera asistenta medicala direct in strada, cu ajutorul medicului generalist al echipei, le ofera consiliere prin asistentul social, si ii directioneaza catre cabinetul medico-psiho-social al Samusocial din Romania.

Cabinetul Medico-Psiho-Social

Cabinetul, deschis de luni pana vineri intre orele 09.00 si 17.00, ofera servicii de asistenta medicala, sociala, psihologica si psihiatrica persoanelor adulte fara adapost din Bucuresti. Aici, in baza fisei medicale si a dosarului social, beneficiarii sunt ajutati sa obtina actele de identitate, dosarele de pensionare, diplomele de studii sau alte documente ce atesta experienta pe piata muncii. In urma consultatiilor medicale, pe baza retetelor eliberate de medicii cabinetului, acestia primesc medicamentele de care au nevoie, sau sunt trimisi la psiholog pentru consiliere.

In cadrul cabinetului, beneficiarii au la dispozitie o baie sociala unde pot face dus, se pot deparazita, isi pot schimba hainele cu altele primite de organizatia noastra din donatii. Din cauza lipsei adapostului, hainele se degradeaza mult mai repede, devenind, de cele mai multe ori, mediul propice pentru inmultirea paduchilor sau duc la aparitia bolilor de piele.
Datorita partenerilor deja implicati, in fiecare dimineata, de luni pana vineri distribuim aproximativ 20 de portii de hrana calda, iar in fiecare vineri, la ora pranzului, oferim pana la 40 de portii de mancare calda.

Atelierul de insertie socio-profesionala

Lansat in premiera in Romania, proiectul consta in angajarea, cu contract si carte de munca pe perioada determinata, cu posibilitate de prelungire, a persoanelor adulte fara adapost cu scopul de a le oferi un imbold in relansarea vietii sociale si recastigarea increderii in sine. Problemele urgente ale persoanelor angajate – adapost, acte de identitate – sunt rezolvate, in colaborare, de echipele celor doua Asociatii partenere in proiect. Ca salariati in Atelierul de Reinsertie, persoanele adulte fara adapost primesc un salariu suficient pentru a le acoperi o mica chirie si cheltuieli de intretinere, astfel incat sa isi doreasca ulterior sa paraseasca acest loc de munca pentru unul mai bine platit.

In vederea insertiei sociale si profesionale, in cadrul Atelierului angajatii colecteaza, dezmembreaza, reconditioneaza si revalorizeaza materiale informatice (calculatoare, imprimante), de pe care sterg datele sau in alte cazuri reinstaleaza soft-urile. Calculatoarele nou obtinute sunt donate unor scoli sau sunt vandute la preturi mult mai avantajoase. Materialele dezmembrate neutilizabile sunt vandute unor firme reciclatoare.

Rezultate dupa un an de implementare:

43 de persoane in mare dificultate au fost orientate catre atelier
20 de persoane in mare dificultate au fost recrutate in atelier
7 salariati in insertiune au urmat cursuri de calificare profesionala cu diploma
3 persoane s-au angajat pe piata muncii in economia reala

Atelier ocupaţional pentru persoanele adulte fără adăpost

Proiectul îşi propune să amelioreze şansele de reinserţie socială pentru oamenii străzii care îşi doresc acest lucru, prin asistenţă specifică: consiliere psihologică, participare la ateliere ocupaţionale care implică participarea într-un program de muncă de câteva ore pe zi, producţia unor obiecte (de exemplu obiecte decorative mici), respectiv evaluarea muncii.

Contribuie cu donatii in haine si hrana sau 2% din impozitul pe venit la ajutorarea celor mai defavorizati dintre noi, oamenii fara casa si familie:

Asociatia SAMUSOCIAL din Romania

CUI: 16050641

Cod IBAN RO93BRDE441SV49929504410