ong1 200x139 Asociatia Nevazatorilor Brasov

Ajuta! Directioneaza 2% din impozit pentru ONG-uri!

Înfiinţată în 1961, Asociaţia Nevăzătorilor Braşov, filială a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, este o organizaţie neguvernamentală de utilitate publică cu caracter social-cultural, educativ, sportiv şi umanitar, bazată în principal pe voluntariat.

Activităţile desfăşurate de filiala Brasov în beneficiul membrilor ei se împart în trei categorii principale, după cum urmează:

Activităţi de sprijin – servicii de asistenţă şi reprezentare, asistenţă în procurarea bunurilor adaptate pentru nevăzători, cursuri de perfecţionare şi reorientare profesională. 

Membrii au posibilitatea de a procura prin intermediul filialei, la preţuri minime, fără adaos comercial şi subvenţionate de asociaţie, bastoane albe fixe şi pliabile, ceasuri cu sinteza vocala de mână şi de masă, jocuri de şah şi table adaptate pentru nevăzători. De asemenea, filiala sprijină membrii în procurarea, instalarea şi configurarea programelor necesare pentru a face utilizarea calculatoarelor personale deţinute de aceştia accesibilă nevăzătorilor.

Activităţi de socializare – competiţii cu caracter cultural si sportiv, întâlniri, evenimente sociale, serbări, excursii şi schimburi de experienţă organizate fie de către filială, fie cu sprijinul acesteia.

Lista competiţiilor include concursurile „Pe meridianele lumii” (cultură generală), „Prietenii cărţii braille” (cultură generală pentru cititorii de cărţi în braille), “Imaginea ta conteaza” concurs destinat femeilor nevăzătoare, pe teme de cosmetică şi modă, două concursuri anuale de creaţie literară destinate autorilor nevăzători şi campionatele naţionale de şah, table şi popice. Menţionăm că cei mai buni şahişti au posibilitatea de a fi selecţionaţi în prestigioasa echipa naţională a nevăzătorilor, care a ocupat locuri fruntase la competitile internationale din domeniu.

Activităţi de asigurare a accesului la informaţie – acces gratuit la biblioteca electronică, fonoteca si biblioteca Braille, precum şi oferirea de publicaţii adaptate nevăzătorilor la preţuri minime. Filiala pune gratuit la dispoziţia membrilor o bibliotecă audio de 1.600 de volume (pe casete şi CD-uri) şi una braille de 600 de volume, ambele aflate în continuă expansiune

In afara proiectelor anuale enumerate anterior, Asociaţia dezvoltă proiecte naţionale şi internaţionale care au drept scop incluziunea socială a persoanelor cu deficienţe vizuale. Printre aceste proiecte amintim:

  • Centrul de readaptare funcţională pentru deficienţi de vedere tardivi 
  • Schimbul de experientă de la Rostock 2009
  • Invăţarea limbii engleze cu ajutorul unui joystick – proiectul ELLVIS
În plus, în  anul 2010 s-a înfiinţat în cadrul Asociaţiei secţia Profinev Masaj sub formă de unitate protejată în care se desfăşoară ca activitate principala masajul, dar şi alte activităţi secundare. Asociaţia a reusit astfel să ofere loc de muncă în ultimii doi ani pentru trei persoane cu deficienţe vizuale grave.

Directioneaza 2% din impozitul pe venit:

Asociatia Nevazatorilor Brasov

Cod fiscal 4317827

Cont IBAN RO23WBAN2511000008500569